Jak gotujemy ?
Posiłki w naszych szkołach są smaczne, zdrowe, urozmaicone, przygotowywane zgodnie z najnowszą techniką kulinarną, z najlepszych surowców, przy użyciu nowoczesnego sprzętu, a co najważniejsze przez wyszkolony personel.
Obiady składają się z zupy, drugiego dania i kompotu. Posiłki przygotowywane są tego samego dnia ze świeżych, wysokiej jakości surowców, są różnorodne pod względem zawartości produktów i składników odżywczych, pełnowartościowe, przyrządzane zgodnie z najnowszymi zaleceniami prawidłowego żywienia i technik kulinarnych. Pozwala to zapewnić organizmowi optymalne warunki do rozwoju i nauki, a urozmaicone menu zapoznaje dzieci z nowymi potrawami i rozbudza ich apetyt na nowe smaki
Przy układaniu jadłospisów kierujemy się następującymi zasadami racjonalnego żywienia
- Jadłospisy są planowane na 7-10 dni na podstawie modelowych racji pokarmowych dla dzieci 7-9 lat, dzieci 10-12 lat, młodzież 13-15 lat w oparciu o aktualną wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia oraz o znowelizowane normy żywienia opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i PZH z grudnia 2020 oraz o Talerz Zdrowia opracowany przez ekspertów z NIZP i PZH
- Jadłospisy są planowane w zależności od potrzeb organizmu, zwyczajów i nawyków żywieniowych oraz upodobań smakowych dzieci
- Jadłospisy są urozmaicone pod względem doboru produktów, które zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe do prawidłowego funkcjonowania młodych organizmów
- Przy planowaniu jadłospisu do przygotowywania potraw wykorzystywane są głownie produkty sezonowe, urozmaicone pod względem smaku, zapachu i konsystencji
- Jadłospisy wzbogacane są w przepisy innych narodów, pozwala to na zapoznawanie dzieci z nowymi produktami i smakami
- Przy przyrządzaniu potraw stosowane są różne techniki kulinarne(gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie, pieczenie na parze). Wszystkie potrawy(mięsa, warzywa, ryże, kasze) są przyrządzane w piecach konwekcyjno-parowych, nie stosujemy tradycyjnego smażenia, co pozwala na zachowanie jak największej wartości odżywczej i smakowej posiłków
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z podstawowymi zasadami higieny
Na specjalne życzenie firma oferuje dietę bezmleczną, dietę bezglutenową, dietę niskokaloryczną
Szczególną wagę przykładamy również do kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci, zapoznawaniu ich z zasadami zdrowego odżywiania. Nie jest to masowa, tania produkcja na potrzeby niewymagającego odbiorcy, a kuchnia prowadzona z sercem i zaangażowaniem. Najważniejsze w tej pracy jest dobro dzieci, zaspokojenie ich istotnych potrzeb i uświadomienie, że żywienie jest nieodłącznym elementem ich życia, do którego należy przykładać szczególną uwagę.